top of page

Om Bengalkatt / About the Bengal cat

Bengalen är en korthårig kattras som ursprungligen började som en hybrid mellan tamkatt och leopardkatt. Uppfödningen startade i USA på 1960-talet av Jean Sugden Mill. Hon fick en oplanerad parning mellan en leopardkatt och en tamkatt, men inga av dessa avkommor gick vidare i någon avel. Runt 1980 fick hon överta flera hybridkatter från Loma Linda-universitetet i Kalifornien. Dessa hybridkatter parades med prickiga katter och egyptisk mau. Fjärde generationen blev bengal-katten. 1991 godkändes rasen av TICA och 1999 av SVERAK och FIFe.

Utseende

Bengalen ska likna den vilda asiatiska leopardkatten. Den ska ha lång och muskulös kropp och bakbenen är något längre än frambenen. Öronen ska vara små till medelstora och ha väl rundad topp. Ögonen ska vara stora, nästan runda till svagt ovala. Pälsen är spotted (prickig/fläckig) eller marble (marmorerad).

 

Temperament

Bengalen beskrivs som livlig och alert, social och självständig. De flesta vill gärna ha en kamrat. Den gillar att klättra och har inget emot att leka med vatten eller t.o.m. bada. Många gånger är den en väldigt pratsam individ.

 

 

Sjukdomar

HCM som är en genetisk hjärtmuskelsjukdom hos bl.a. katter.

Länk till Sverak

 

PK-Def/PK-brist  - en genetisk blodbristsjukdom "anemi" hos katter.

Länk till Bengalkatten

 

 

bottom of page